,,Er heerst nog steeds optimisme in de markt aan het begin van het cijferseizoen. Dinsdag zagen we al dat de markt zich richt op het goede nieuws en winstwaarschuwingen van onder andere Philips weinig impact hadden. De markt is duidelijk hoopvol gestemd over met name de Amerikaanse economie, en mogelijk valt de recessie in Europa ook mee. Daarnaast is er natuurlijk ook al veel vrees ingeprijsd”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

de AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtendhandel 0,5 procent lager op 314,06 punten. De MidKap-index steeg 0,7 procent tot 482,50 punten. De beurs in Parijs won 0,4. Frankfurt en Londen daalden 0,2 procent.

Duitse economie

Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse economie vorig jaar met 3 procent is gegroeid, na een expansie van 3,7 procent in 2010. In het laatste kwartaal van 2011 werd Duitsland echter geraakt door de Europese schuldencrisis en de wereldwijde economische verslechtering en kromp de economie met 0,25 procent.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek woensdag ook dat banken opnieuw een recordbedrag hebben ondergebracht bij de ECB. Banken brengen hun overtollige middelen liever naar de ECB, dan ze tegen een hogere rente onderling uit te lenen.

Sainsbury

In Londen daalde Sainsbury 0,2 procent. Het Britse supermarktconcern kende ondanks de economische onrust de beste kerstperiode ooit. Sainsbury waarschuwde wel dat de Britse consumenten in de eerste maanden van 2012 de hand op de knip zullen houden.

In de AEX voerde SBM Offshore de dalers aan met een min van 4 procent. De Canadase olie- en gasproducent Talisman Energy, een klant van SBM, verklaarde woensdag in het Financieele Daglad te vrezen voor vertraging bij de oplevering van een boorplatform in het Noorse deel van de Noordzee. SBM Offshore denkt de klus nog wel tijdig te kunnen klaren.

Sterkste dalers

Bierbrouwer Heineken en levensmiddelenconcern Unilever behoorden ook tot de sterkste dalers met verliezen van 2,8 procent na adviesverlagingen door BofA Merrill lynch. Bank en verzekeraar ING was de grootste stijger onder de hoofdfondsen met een plus van ruim 5 procent.

Op de lokale markt won OctoPlus ruim 11 procent. Het biotechnologiebedrijf heeft een contract gekregen van een Amerikaans farmaceutisch bedrijf voor de evaluatie van OctoPlus' technologie voor langerwerkende medicijnen.

De euro was 1,2763 dollar waard, tegen 1,2780 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 101,98 dollar per vat en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 113,41 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl